Υπηρεσίες SEO, Digital Marketing & Social Media 

Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
formats

Η αξία των infographics για το seo

Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. ‘Ενα ρητό που έχει επαληθευτεί ουκ ολίγες φορές. Τα τελευταία χρόνια η Google έχει κάνει πολλές αναβαθμίσεις κάνοντας με αυτό τον τρόπο πιο δύσκολο το έργο όλων των συμβούλων SEO και ειδικότερα στον τομέα του off – page SEO και του linkbuilding. Έτσι κατά κοινή ομολογία ένας από τους καλύτερους τρόπους για την κατασκευή backlinks είναι το content marketing και η προώθηση καινούριου και πρωτότυπου περιεχομένου. Τι καλύτερο λοιπόν από μία ελκυστική και περιεκτική εικόνα! Σε αυτό το σημείο έχει θέση η κατασκευή ενός infographic.

Στην ουσία ένα infographic είναι η εικονική αναπαράσταση ενός κειμένου. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πολύ πιο εύκολο και γρήγορο για τον αναγνώστη να βγάλει τα συμπεράσματα που θέλει και χρειάζεται κοιτώντας το κείμενο-εικόνα.

infographic παραδειγμα

Βασικά βήματα για την δημιουργία ενός infographic

1. Πρώτα θα πρέπει να βρούμε ένα θέμα το οποίο να βρίσκεται στην επικαιρότητα και να ενδιαφέρει τους αναγνώστες μας όπως θα κάναμε και για τη δημιουργία ενός άρθρου. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε χρησιμοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες για την παρακολούθηση της επικαιρότητας όπως το Scoop.it, Google Alerts, Mention και Netvibes.

2. Αφού επιλέξουμε το θέμα μας θα πρέπει να συλλέξουμε πληροφορίες τις οποίες θα μπορούμε να μετατρέψουμε σε εικόνες. Μια καλή επιλογή είναι η χρήση στατιστικών στοιχείων καθώς είναι ένα συστατικό των infographics που τα κάνουν εύκολα αναγνώσιμα και προσελκύουν το ενδιαφέρον τον περισσοτέρων αναγνωστών.

3. Στη συνέχεια θα πρέπει να σχεδιάσουμε (design) το infographic μας. Προσωπικά προτείνω αφού πρώτα κάνουμε ένα προσχέδιο με τη βοήθεια του content manager να ξεκινήσουμε τη δημιουργία του σε κάθε βήμα μαζί με τον Web Designer με τον οποίο συνεργαζόμαστε.

4. Τέλος αφού το φτιάξουμε θα πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις για την προώθησή του στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα:

– προώθηση στα Social Media ( likes, shares, tweets κτλ.)

– καταχώρηση σε κατάλληλα directories όπως:

http://www.cloudinfographics.com/, http://www.infographicsinspiration.com/, http://www.pureinfographics.com/, κτλ.

– Εμφάνιση ΗΤΜL κώδικα σε περίπτωση που κάποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει στο site του. (http://seogadget.com/embed-code-generator/)

Μετατροπή του infographic σε video και προώθηση στο youtube.

– email promotion

δημιουργια infographic

Εργαλεία για δημιουργία infographics

Καθώς είναι ένας από τους πλέον διαδεδομένους τρόπους linkbuilding, υπάρχουν πολλά online εργαλεία για τη δημιουργία ενός infographic. Παραθέτουμε κάποια από τα καλύτερα τα οποία έχουμε την δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε και δωρεάν.

1.) Visual.ly . Αυτό το πρόγραμμα περιέχει και directory και μας διευκολύνει να προωθήσουμε το infographic στο Facebook και το Twitter.

2.) Το PiktoChart μας προσφέρει 7 διαφορετικές πλατφόρμες από τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε για να κατασκευάσουμε το infographic.

3.) Ιnfogr.am. Aυτό το πρόγραμμα είναι το μοναδικό το οποίο μας επιτρέπει τη δημιουργία ενός διαδραστικού infographic.

To SEO αλλάζει τακτικές αλλά δεν ”πεθαίνει” όπως πολλοί υποστηρίζουν. Σίγουρα γίνεται πιο ”ανθρώπινο” και ο ρόλος του marketing ξεπερνάει την αξία κάποιων περισσότερο τεχνικών γνώσεων χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι μηδενίζει την αξία τους. Πλέον είναι λάθος να ακολουθούμε μία τεχνική όπως για παράδειγμα το να κάνουμε εκατοντάδες σχόλια σε blogs. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα σε διαφορετικές τεχνικές όπως Content Marketing, Social Media, Authority, Link building και άλλα.

Written by Alexandros Stamoulis

Alexandros Stamoulis

Ο Αλέξανδρος Σταμούλης είναι επαγγελματίας σύμβουλος SEO και Digital Marketing. Σπούδασε Μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο Digital Marketing στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Ισπανίας.

Be Sociable, Share!
Home SEO Η αξία των infographics για το seo