Υπηρεσίες SEO, Digital Marketing & Social Media 

Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
formats

Γιατί το Google+ είναι σημαντικό

To Google+ (Google plus)  έχει αναπτυχθεί ραγδαία από το 2011 -έτος δημιουργίας του- και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο μετά το Facebook με 300 εκ. ενεργούς χρήστες. Παρά την ανάπτυξη που έχει αυτά τα 3 χρόνια λειτουργίας του, για πολλούς θεωρείται δύσκολο στη χρήση του, αρκετοί δεν το γνωρίζουν, άλλοι θεωρούν επαρκή άλλα κοινωνικά δίκτυα όπου είναι εγγεγραμμένοι και άλλοι δε γνωρίζουν τις πραγματικές του δυνατότητες.

Υπάρχουν πλέον πάρα πολλά κοινωνικά δίκτυα που το καθένα χρησιμοποιείται για παρόμοιους αλλά και για διαφορετικούς λόγους.

Το πλέον δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο είναι το Facebook και αφορά κυρίως τις κοινωνικές συναναστροφές ενός χρήστη. Στο Facebook μπορεί ο χρήστης να ενημερωθεί για την κοινωνική ζωή φίλων, συγγενών και συναδέλφων, να δει φωτογραφίες τους, τις δραστηριότητες τους κτλ. Το Twitter είναι στοχευμένο στη live πληροφόρηση, σχολιασμό και επικοινωνία. Για παράδειγμα σε ένα συνέδριο ένα hashtag είναι ο πιο εύκολος τρόπος επικοινωνίας του κοινού με τους ομιλητές. Το LinkedIn είναι το κατεξοχήν επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο. Εκεί μπορεί ο χρήστης να καταχωρήσει το βιογραφικό του, να αναζητήσει εργασία, υπαλλήλους κτλ. Το Pinterest επικεντρώνεται στις εικόνες και τις συλλογές φωτογραφιών. Κάθε χρήστης ανεβάζει ή αναδημοσιεύει (repin) φωτογραφίες τις οποίες βρίσκει ενδιαφέρουσες και θέλει να τις μοιραστεί με τους φίλους του.

Υπάρχουν φυσικά και πολλά άλλα μικρότερα κοινωνικά δίκτυα. Το ερώτημα λοιπόν που γεννιέται σε κάθε χρήστη των Social Media είναι αν του χρειάζεται πραγματικά ένα επιπρόσθετο Social Network όπως το Google+.

Γιατί λοιπόν να χρησιμοποιεί κάποιος και το Google+;

To Google+ είναι ένα εξαιρετικό Social Network με πολλές εφαρμογές και προπαντός με τεράστιες μελλοντικά δυνατότητες καθώς αποτελεί το Social Network του κολοσσού Google. Αποτελεί ένα δυνατό εργαλείο για απλούς χρήστες μέχρι επαγγελματίες όλων των κλάδων αλλά κυρίως marketers και επαγγελματίες του τεχνολογικού τομέα.

Η βασική του εστίαση και διαχωρισμός από τα άλλα Social Networks είναι ότι δίνει μεγάλη έμφαση στα ενδιαφέροντα του χρήστη. Ένας χρήστης ο οποίος για παράδειγμα έχει πάθος με το σκάκι μπορεί να βρει άτομα με τα οποία θα μοιραστεί την αγάπη του για το παιχνίδι, θα ανταλλάξει γνώσεις και απόψεις και θα συμμετάσχει σε συζητήσεις για το ίδιο θέμα.

Το Google+ παρά το γεγονός ότι δεν έχει και το πλέον φιλικό για το χρήστη interface έχει 3 πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που αναλύονται παρακάτω:

1. Communities

Οι κοινότητες αποτελούν το πιο δυναμικό κομμάτι του Google+ και υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες. Έχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα αντίστοιχα γκρουπ ή forum.

Κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τη δική του κοινότητα ή να συμμετέχει σε ανοιχτές ή και κλειστές κοινότητες εφόσον γίνει δεκτός. Στις κοινότητες – οι οποίες αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο – οι χρήστες μπορούν να συνομιλήσουν για το κοινό θέμα που τους ενδιαφέρει, να θέσουν ερωτήσεις, να σχολιάσουν, να ενημερωθούν κτλ. Για παράδειγμα μια κοινότητα προγραμματιστών Python θα έχει posts που ενδιαφέρουν τα συγκεκριμένα μέλη της. Στα posts υπάρχουν επίσης κατηγορίες που αρχειοθετούνται και έτσι ένας χρήστης μπορεί να παρακολουθεί ξεχωριστά το feed κάθε κατηγορίας. Αν υπάρχει χρήστης που παραβιάζει τους κανόνες που έχουν τεθεί από τους δημιουργούς ή διαχειριστές της μπορεί να δεχτεί και την ανάλογη τιμωρία.

2. Hangouts

Τα Hangouts δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν live video conferences. Υπάρχει η δυνατότητα για conference μέχρι 10 άτομα ή για live broadcast που αποθηκεύονται μετά ως βίντεο και στο Youtube.

Τα Hangouts δε χρησιμοποιούνται μόνο για επικοινωνία με φίλους. Χρησιμοποιούνται επίσης για press conferences, συνεντεύξεις για δουλειές, για εξυπηρέτηση πελατών διαφόρων υπηρεσιών, για φροντιστηριακά μαθήματα κτλ. Σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν σε εθελοντική ή ανταποδοτική βάση πχ. όταν κάποιος κάνει δωρεάν μαθήματα μιας ξένης γλώσσας.

3. SEO

Σύμφωνα με μελέτες τα πιο σημαντικά Social Media Signal που χρησιμοποιεί η Google είναι τα +1 και τα Google+ shares με πολύ μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα πχ. τα likes στο Facebook ή tweets στο Twitter. Επίσης καινούργιες σελίδες σε Websites γίνονται πολύ πιο γρήγορα indexed στη μηχανή της Google αν κοινοποιηθούν στο Google+. Επίσης το Google Authorship επιτρέπει σε αρθρογράφους να συνδέσουν το κείμενο τους με το προφίλ τους στο Google+. Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες μελέτες, το Google Authorship αποκτά ολοένα και περισσότερη σημασία για μια επιτυχημένη SEO καμπάνια.

Το Google+ είναι τελικά απαραίτητο

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι το Google+ αποτελεί ένα εντελώς άδικα παρεξηγημένο Social Network. H Google, που είναι ο δημιουργός του, το προωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο με σκοπό να ανακόψει την κυριαρχία του Facebook και να πάρει μερίδιο της αγοράς στα Social Media. Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες με το Google Wave και το Google Buzz φαίνεται ότι η Google έμαθε από τα λάθη της και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο να μπει δυναμικά στον χώρο των Social Networks. H εξαιρετική δυνατότητα των Hangouts, τα Communities που βοηθούν τους χρήστες να ανακαλύψουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα ενδιαφέροντα τους καθώς και οι δυνατότητες SEO αποτελούν τα βασικότερα όπλα του.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι η Google παρέχει και όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες (μηχανή αναζήτησης, Gmail, Google Drive, Google Analytics, Google Maps κτλ.) δίνουν την πεποίθηση σε πολλούς ειδικούς ότι το Google+ σύντομα θα καταφέρει να γίνει το μεγαλύτερο Social Network και θα παρέχει το καλύτερο user experience.

Written by Kostas Tsiamis

Kostas Tsiamis

Ο Κώστας Τσιάμης ασχολείται επαγγελματικά με υπηρεσίες SEO και Digital Marketing. Ασχολείται συστηματικά με την προώθηση επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο και την επίτευξη και διατήρηση στόχων σε ένα διαρκώς τεχνολογικά εξελισσόμενο περιβάλλον.
Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχ. Η/Υ στο ΕΜΠ.

Be Sociable, Share!
Home Social media Γιατί το Google+ είναι σημαντικό