Υπηρεσίες SEO, Digital Marketing & Social Media 

Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
formats

5 συμβουλές για βελτιστοποίηση ενός WordPress blog

wordpressΤο WordPress είναι η πλέον διαδεδομένη δωρεάν πλατφόρμα (Content Management System – CMS) για κατασκευή blogs και ιστοσελίδων. Σήμερα χρησιμοποιείται από 60 εκ. ιστοσελίδες παγκοσμίως. Μπορεί να εγκατασταθεί και να δουλεύει μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς να χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις από τους χρήστες του.

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα του σε σχέση με άλλα δημοφιλή CMS (Joomla, Drupal κτλ.) το WordPress δεν είναι βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης όπως πολλοί θα πίστευαν.

 

Παρακάτω αναφέρουμε 5 σημαντικές συμβουλές για να βελτιστοποιήσουμε μια ιστοσελίδα WordPress, ώστε να βελτιώσουμε τη θέση της στις μηχανές αναζήτησης.

1. Φιλικά urls για τις μηχανές αναζήτησης

To url μιας σελίδας είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του SEO και η βελτιστοποίηση του είναι απολύτως απαραίτητη. Σαν default επιλογή το WordPress εμφανίζει τα urls των σελίδων του site μας στην ακόλουθη μορφή:

seosolution.gr/?p=123.

Στη μορφή αυτή όμως δεν εμφανίζονται στο url τα keywords που θα θέλαμε. Για αυτό το λόγο πρέπει στο Settings → Permalinks να επιλέξουμε το custom structure για να ελέγχουμε εμείς το url κάθε σελίδας.

2. Μετονομασία της κατηγορίας ‘Uncategorized’

Πάρα πολλά blogs δεν χρησιμοποιούν την επιλογή των κατηγοριών που προσφέρει το WordPress ή ξεχνάνε από βιασύνη να βάλουν τη σωστή κατηγορία με αποτέλεσμα posts να εμφανίζονται στην κατηγορία ‘Uncategorized’. Αυτό μπορούμε πολύ εύκολα να το βελτιώσουμε χρησιμοποιώντας ένα βασικό keyword στη θέση του ‘Uncategorized’. Αν πχ. έχουμε ένα site για το ξενοδοχείο μας στη Μύκονο θα ήταν καλύτερο να αλλάξουμε την κατηγορία σε ‘mykonos’. Πηγαίνουμε λοιπόν στο panel του WordPress Posts→Categories και στο Uncategorized κάνουμε edit και το μετονομάζουμε σε ένα βασικό keyword που να εκφράζει και το site μας.

3. Βελτιστοποίηση των τίτλων των σελίδων και των meta tags

Σαν default επιλογή το WordPress χρησιμοποιεί σαν page title tag τον τίτλο του post ή της σελίδας και επίσης δε συμπεριλαμβάνει σημαντικά meta tags. Για τη σωστή παραμετροποίηση αυτών των επιλογών έχουν δημιουργηθεί αρκετά καλά plugins. Προτείνουμε για την ευκολία στη χρήση του, το WordPress Seo by Yoast.

4. Χρήση του Google Analytics

Η υπηρεσία Google Analytics προσφέρει πολλά σημαντικά δεδομένα και πληροφορίες για μια ιστοσελίδα στους administrators και τους συμβούλους SEO. Μπορεί να μάθουν πχ. πόση κίνηση δέχεται κάθε επιμέρους σελίδα, από πού δέχεται κίνηση το site, ποια είναι η ώρα κατά τη διάρκεια της μέρας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και πολλά άλλα ακόμα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσθέσετε το Google Analytics στο site σας. Ένας εύκολος και καλός τρόπος είναι με τη χρήση του plugin Google Analytics for WordPress.

5. Σωστά εσωτερικά links και δημιουργία sitemaps

Η σωστή δομή και εσωτερική πλοήγηση αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη βελτιστοποίηση ενός site. Ένας τρόπος για να εμφανίζονται γρήγορα και εύκολα οι σελίδες μας στις μηχανές αναζήτησης (google, yahoo, bing κτλ.) είναι να δημιουργήσουμε στο site HTML και XML Sitemaps και στη συνέχεια να τα υποβάλλουμε σε αυτές τις μηχανές. Προτείνουμε για HTML Sitemap το plugin HTML Page Sitemap και για XML Sitemap το plugin Google XML Sitemaps.

Οι παραπάνω συμβουλές αποτελούν μια καλή αρχή για τη βελτιστοποίηση WordPress blog ή ιστοσελίδας. Αν θέλετε ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Seo Solution.

Written by Kostas Tsiamis

Kostas Tsiamis

Ο Κώστας Τσιάμης ασχολείται επαγγελματικά με υπηρεσίες SEO και Digital Marketing. Ασχολείται συστηματικά με την προώθηση επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο και την επίτευξη και διατήρηση στόχων σε ένα διαρκώς τεχνολογικά εξελισσόμενο περιβάλλον.
Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχ. Η/Υ στο ΕΜΠ.

Be Sociable, Share!
Home SEO 5 συμβουλές για βελτιστοποίηση ενός WordPress blog